Hocus Pocus Pas….ik wou dat ik een ander was

In mijn vorige artikel “Het mysterie van jezelf” schreef ik o.a. het volgende.

“Welk aspect van jouw “zelf” je ook wilt veranderen, de eerste stap is altijd het zo goed mogelijk leren kennen van dat zelf. Hoe kun je anders weten waar er verandering mogelijk is? Jezelf goed leren kennen is al niet eenvoudig, laat staan aspecten van jezelf veranderen. En of veranderen überhaupt mogelijk is, is een vraag voor een volgend filosofisch artikel. “

Is veranderen van jezelf mogelijk?
We verlangen soms allemaal naar een toverstafje en de mogelijkheid om ons zelf snel en eenvoudig om te toveren naar een ander zelf. Naar iemand die geen last heeft van de dingen in het leven waar jij wel last van hebt. Je weet tenslotte heel goed wat je niet meer wilt, dan moet het toch eenvoudig zijn om dat te veranderen? Je koopt gewoon een zelfhulpboek, doet de oefeningen, beantwoord de vragen, regelt eventueel nog een coach en dan is de grote verandering een feit. Toch?

Helaas. Zo werkt het niet in het echte leven. Als life coach werk ik dagelijks met mensen die heel graag iets aan zichzelf willen veranderen. Ze zijn gemotiveerd, bereid tot onderzoek, bereid tot deze investering in zichzelf, dus dan moet het toch automatisch lukken?
Maar voor ons mensen is verandering van gedrag lastig en het vraagt veel discipline. Weten wat er allemaal aan de basis ligt van je gedrag is pas de 1e stap, weten wat je anders wilt is de 2e, maar de aller-moeilijkste stap komt daar dan achter aan: het gaan doen. Het nieuwe gedrag in werking stellen. En dat vraagt een alert bewustzijn en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Alleen dan is verandering van aspecten van je zelf, van je gedrag, zeker mogelijk.

Automatische piloot
Wat vaak het meest in de weg zit is onze automatische piloot. Het is heel erg lastig om deze te omzeilen. Die piloot regelt ons gedrag al jaren, gebaseerd op de patronen die in ons leven zijn ontstaan. Als we iets in ons gedrag willen veranderen zullen we in de gewenste situaties moeten overstappen naar de handschakeling. En dat vraagt bewust handelen in plaats van onbewust handelen. En juist dat is wat verandering zo moeilijk, en soms bijna onmogelijk maakt.

Het kan wel!
Om je kans van slagen te vergroten is het goed je te realiseren dat het proces van gedrag veranderen een aantal fases mag doorlopen.

  1. Bewust wording van je eigen gedrag en van het feit dat bepaalde aspecten van je gedrag je niet behulpzaam meer zijn, maar juist belemmerend werken. Pure zelfreflectie en zelfkennis dus. Hierbij kan een coach je heel erg behulpzaam zijn.
  2. Acceptatie. Kun je accepteren dat dit gedrag, waar je niet blij mee bent, toch bij jou hoort? Het is van jou. Het maakt deel uit van wie jij bent. Je er tegen verzetten werkt averechts. Geef het aandacht en het groeit. Dat is een universele wet. Dus geef je het verzet en je weerstand tegen je eigen gedrag veel aandacht, dan komt het alleen maar meer op de voorgrond te staan. Echte verandering begint met acceptatie. En acceptatie is iets heel anders dan je ergens bij neerleggen. Acceptatie is actief, je erbij neerleggen is passief.
  3. Bepalen wat je wel wilt! Wat is de gewenste situatie? Hoe wil je het voortaan anders doen en wat voor resultaat zou dat opleveren? Het is goed om daarbij ook vast te stellen wat je hulpbronnen en hindernissen zijn.
  4. De eerste, kleine stap. Grote veranderingen beginnen met kleine stapjes. Bepaal (samen met je coach) welke eerste, kleine en haalbare stap jij kunt zetten. Zeg daar ja tegen en ga dit vervolgens doen. Dat wil zeggen, ga oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je die dan onder de knie hebt ga je naar de volgende haalbare stap. En zo verder. Zo bouw je langzaam aan een nieuwe automatische piloot. Een die je wel brengt waar je zijn wilt.

Op deze manier vergroot je de kans om je gedrag op onderdelen te veranderen. En waar gedrag verandert, verandert ons zelf ook deels mee.
De wens om jezelf om te toveren tot een totaal ander mens blijft er echter een die alleen met magie geregeld kan worden.

Een mysterie dus……


Tue, 09 January