Waarom een coach?

Wanneer ik mezelf voorstel als coach gebeurt het me nog wel eens dat mensen zeggen: “Jij ook al? Er zijn echt heel veel coaches in Nederland, maar je kunt toch net zo goed een gesprek voeren met een vriend(in) of een familielid als je ergens mee zit? Waarom zou ik daarvoor naar een coach gaan en er dan voor moeten betalen?”

Het antwoord daarop is: omdat een professionele, goed opgeleide coach iets kan wat je vriend(in) of familielid waarschijnlijk niet kan, te beginnen bij een volledig neutrale houding ten opzichte van de kwestie waar jij mee zit.

Ik ben opgeleid om vanuit neutraliteit en in volledige afstemming open naar jou te luisteren. Dat luisteren doe ik in het volle vertrouwen dat er maar 1 persoon is die weet wat goed is voor jou en die persoon ben jij zelf! Ik heb de coachtechnieken in huis om jou te helpen de antwoorden op je eigen levensvragen te vinden. Door met jou te werken op zowel het bewuste als het onbewuste niveau help ik je de antwoorden zelf te vinden en zo je eigen oplossingen te bedenken. Oplossingen die je zelf bedenkt hebben namelijk een veel grotere kans van slagen dan oplossingen die door een ander worden aangedragen.

En wees eerlijk, als je jouw kwestie bespreekt met een vriend(in) of familielid is de kans erg groot dat je van hen heel veel oplossingen aangedragen krijgt. Wij mensen vinden het namelijk allemaal erg fijn een ander te helpen en we denken oprecht dat we dat doen door direct met een advies te komen. Vaak zonder eerst goed te luisteren en meestal volledig vanuit onze eigen ervaring. Maar omdat het goed heeft gewerkt voor mij wil dat nog niet zeggen dat het ook goed zal werken voor jou.

Een coach geeft zo min mogelijk adviezen en nog minder oplossingen. Ik weet dat de enige werkelijke verandering voortkomt uit inzichten en oplossingen die je zelf vindt. Alleen met die inzichten en oplossingen zal gedragsverandering blijvend tot stand kunnen komen.

Om daar te komen heb je dus meer aan een coach dan aan een willekeurig goed gesprek.
Dat is het waarom van een professionele coach.